top of page
PLAKAT boje karnevala  B2.jpg

22.2. - 21.3.2020.

​Galerija -Atelijer Žana- Boyd​

Skupna izložba 

BOJE KARNEVALA​

Izlagači:

Yasna Skorup Krneta, Claudio Frank, Darija Stipanić,

Loredana Bradaschia, Neva Pizzul, Željko Čurčić, Gordana Lenić,  Branko Pizzul, Snježana Boyd – Žana,  Emanuela Lazarić, Nensi Bezanić, Željka Lipovac Lokmer

 

Autor izložbe: Željko Čurčić

 

Otvorenje s počektom u 18,30 sati,  biti će

popraćeno glazbom Emanuele Lazarić i Marka Želea

Izložba se može posjetiti:

srijedom i četvrtkom 16,00 - 19,00 sati

petkom i subotom 11,00 - 14,00 sati

ili uz najavu:  091 26 08 111

Organizator: Udruga "Ex Tempore Volosko" Opatija

O izložbi

Pod okriljem poklada nastala su umjetnička djela čija se esencija, bitnost, bazira  na njezinim semantičkim vidovima:  plesnim i audio-vizualnim komponentama. Šarolike povorke prerušenih maškara (često satirički programirane); maštovito kostimirani maskirani plesovi; urnebesne bakljade i vatrometi; prosipanje raznolikim konfetima i cvijećem; tradicionalno spaljivanje pusta, neiscrpna je inspiracija likovnim umjetnicima.

 

Polivalentnost, iskazana pojedinačnom-individualnom proživljenošću karnevalskih transformacija, nalazi zajedničku komponentu u boji, osnovnom likovnom izrazu. Njome se iskazuju apstraktne ekspresije, obogaćuju i prožimaju djela figurativne provenijencije te opservira konceptualnost.

 

Možemo ustvrditi da je boja u djelima naših likovnih stvaralaca sinonim za karneval, jednog od najznačajnijih  kulturnih događaja našeg primorskog kraja.

 

                                  mr. sc. Željko Čurčić

 

 
Biografije

Yasna Skorup Krneta

        rođena u Zavidovićima, BIH, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomira 1971. godine. Profesori su joj bili Mica Todorović, Krsto Hegedušić, Ferdinand Kulmer, Dalibor Parać, Matko Pejić i drugi.

        U Švicarsku odlazi već 1972. gdje se petnaest godina aktivno bavi  umjetničkim i kulturnim radom uz povremenu izlagačku djelatnost, a 1987. se vraća u Opatiju i kontinuirano izlaže.

        Do sada je sudjelovala na mnogim skupnim izložbama i imala više od 50 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje se  nalaze i njena djela, u mnogim privatnim i javnim zbirkama. 

        Članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka i Zagreb, LIKUM-a i  HZSU-a za svoj rad dobila je više značajnih nagrada i priznanja.

        Crteži, ulja, grafike, asemblaži, instalacije, objekti i brojni projekti otkrivaju Yasnu Skorup Krneta kao radoznalu umjetnicu. U  svom opatijskom atelijeru „Yasnasan“ i dalje radi na novim djelima. Više....

Claudio Frank

         rođen je u Opatiji gdje sada živi i stvara u svom atelijeru-galeriji u Voloskom. Srednju glazbenu školu završava u Zagrebu i nastupa kao violinist u kazališnim orkestrima Rijeke, Zagreba, Trsta i Palma de Mallorce. Šezdesetih godina počinje se baviti slikarstvom. Poučava ga opatijski slikar Zlatko Faulweter, a kasnije i istaknuti riječki likovni umjetnik i pedagog Romol Venucci.

        Kao zreli 36-godišnjak upisuje se na milansku Akademiju likovnih umjetnosti Brera i nakon samo dvije i pol godine, 1979.  diplomira. Istovremeno usavršava violinu, studirajući na Konzervatoriju Giuseppe Verdi.

        Frankova djela  prepoznatljivog snažnog poteza, debelog namaza i živopisnih čistih jarkih boja, nalaze se u mnogim javnim prostorima i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

        Izlaže na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada i  priznanja. 

         O njegovom radu pisali  su mnogi likovni kritičari.  Više...

Darija Stipanić

        rođena u Rijeci gdje 1997.godine diplomira na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, smjer Likovna kultura s temom „Ikonografija Dalijeve skulpture” kod  mr. E. Dubrovića i kiparstvo u klasi mr. J. Diminića.

        Svestrana talentirana umjetnica živi u Velom Brgudu i bavi se kiparstvom, slikarstvom, povremeno grafikom, objavljuje poeziju i prozu, a posebna su zapažene njene skulpture u drvu.

          Izlaže na mnogim kolektivnim umjetničkim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Južnoafrička Republika, Poljska, Srbija, Slovenija, Italija, Slovačka, Meksiko, Kina, Litva, Makedonija, Japan, Bugarska). Sudjelovala je  u nekoliko umjetničkih radionica i kolonija, a do sada je imala niz samostalnih izložbi.

        Članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka dobitnica      je više značajnih međunarodnih nagrada i priznanja.

        Više www.darijastipanic.weebly.com

Loredana Bradaschia

        rođena u Rijeci, 2000. godine, diplomirala  je na Fakultetu za  turistički i hotelski menadžment u Opatiji.  Članica Slikarske i batik sekcije "Romolo Vennuci" u Zajednici Talijana u Rijeci od 2001. do 2015.godine.

        Ostvarila je više samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj  i inozemstvu ( Art Festival, San Vittore del Lazio (Italija); 10. Bijenale umjetnosti minijature, Tuzla (BiH); 7. Međunarodna izložba malog formata i Mail Art projekt pod nazivom: „Na početku 21. stoljeća“  (Srbija)).

        U 2018. godini sudjelovala je na Međunarodnoj likovnoj koloniji u Mošćenicama te dvije godine zaredom izlagala  u sklopu Salona umjetnosti minijature u Rijeci.

        Dobitnica je više nagrada i priznanja.

        Živi i stvara u Opatiji.

Više na https://www.facebook.com/LoredanaBradaschiaArt/  

         .        

Neva Pizzul

        rođena je u Rijeci, živi i radi u Opatiji. Školovala se u Splitu, Cairu-Egipat i Zagrebu. Fakultetski je obrazovana.

        Polazi likovnu radionicu pri Talijanskoj zajednici u Rijeci i nekoliko likovnih radionica kod poznatih riječkih slikara. Na taj način stječe dobre temelje, koji omogućuju daljnji razvoj njene umjetničke osobnosti.

        Odabire slikarstvo kao svoj izražaj, način življenja i buduću profesiju. Radi u tehnici ulje, akril i kombinirane tehnike na platnu, te oslikava zidne i samostojeće objekte.

        Sudjeluje na slikarskim kolonijama, radionicama, skupnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji, Poljskoj i Švicarskoj, a imala je i niz samostalih izložbi.

        Članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Likovne grupe Talijanske zajednice u Rijeci te međunarodne likovne udruge Syrlin sa sjedištem u Stuttgartu dobila je niz nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu.   Više.....

        

Željko Čurčić

        rođen je u Zagrebu gdje, nakon završenog studija povijesti umjetnosti i sociologije te postdiplomskog studija iz informacijskih znanosti, radi kao viši stručni savjetnik u LZ "Miroslav Krleža".

        Počasni je član Udruge "Ex Tempore Volosko" za aktivnosti u umjetnosti i kulturi, Opatija.

        Slikanjem se bavi od gimnazijskih dana. Do sada je imao više samostalnih i skupnih izložbi i  sudjelovao  u radu likovnih kolonija. Bio je član likovne zajednice "Zagreb".

        Slike mu se nalaze u zbirci "Bauer", galeriji umjetnina u Vukovaru i mnogim privatnim zbirkama.

        Vođen urođenom likovnom darovitošću, potiče ga snažan unutarnji poriv da djeluje na likovnom planu.

        Likovni izričaj mu je u domeni slikarstva, a opus mu je otvoren raznim stilsko-izražajnim načinima likovnoga govora.

         Svoja umjetnička djela izlaže od 1985.

Više na: https://zcurcicart.wixsite.com/mysite

  

Gordana Lenić 

        rođena je u Rijeci. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Odjel likovnih umjetnosti s temom „Ranko Dokmanović – začudni svijet vedrine“ kod dr.sc. Marijana Vejvode i slikarstvo u klasi Ksenije Mogin, mr.art.

        Kao profesor likovne kulture radila je u osnovnim školama u Opatiji, Lovranu, Mošćeničkoj Dragi, Rijeci te u  Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci i  LIADO radionici (Likovno istraživački ateljei darovitih osnovnoškolaca) u Rijeci.

        Piše poeziju, kratke priče i priče za djecu. Kao članica riječke književne skupine Tinta 910 nastupa na književnim večerima. Kratke priče objavila je u zbirci „Stvar ravnoteže“.

        Voli plavu boju i jedrenje. Bavi se slikarstvom. Zanima ju primijenjena umjetnost, dizajn i umjetnička fotografija.

        Izlaže  na skupnim i žiriranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

        Živi i radi u Opatiji.   Više: Facebook: Gordana Lenić      

Branko Pizzul

         rođen je u Zagrebu, a školovao se u Rijeci, Ljubljani i Mariboru, te završio građevinski fakultet gdje je savladao osnove crtanja.

         Da bi stekao temelje za svoj likovni izražaj pohađa više likovnih radionica kod riječkih slikara te likovnu radionicu pri Zajednici talijana čiji je i danas član.

         Odabravši slikarstvo za svoj poziv, živi i radi u Opatiji.

         Od 2004. godine sudjeluje na niz likovnih radionica kolonija, skupnih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Sloveniji.

         Imao je niz samostalnih izložbi i osvojio značajan broj nagrada za svoj umjetnički rad.  

         Sudjelovao je na Hrvatsko-talijanskoj izložbi „PER LA PACE“ u Italilji te na izložbi „PROZOR VREMENA“ u organizaciji Hrvatskog konzulata u Stuttgardu.

         Radi u tehnici ulje i akril na platnu, a najčešće u kombiniranoj tehnici gdje upotrebljava različite materijale kao metal, staklo, plastiku, drvo, jutu i dr. Više....

         

Snježana Boyd – Žana

          rođena u Zaprešiću, živi u Opatiji gdje završava Opću Gimnaziju, poklonik cjeloživotnog učenja, privatna poduzetnica od 1990. godine, poslovna savjetnica i trenerica, osnivačica i predsjednica Udruge “Ex Tempore Volosko” za aktivnosti u umjetnosti i kulturi, Opatija i voditeljica galerije.

         Aktivno izlaže na skupnim izložbama, sudjeluje u humanitarnim akcijama i aukcijama. Do sada je imala nekoliko samostalnih izložbi u Opatiji, Rijeci i Zagrebu. Njeni radovi nalaze se u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

         Žana je četvrta generacija samoukih slikara. U svijetu slikarstva od 2016., nakon godinu dana stvaralaštva postavlja prvu samostalnu izložbu u Rijeci, otvara galeriju-atelijer, debitira na Međunarodnom likovnom natječaju “Mandrać” i osvaja 1. nagradu u Općoj skupini.

        "Svojim slikama želim poslati pozitivne vibracije i potaknuti ljude da zastanu na tren, udahnu i osjete širinu ljepote koja se nalazi u njima i njihovom okruženju."  Žana

        Više…

        

Emanuela Lazarić

        rodjena je u Rijeci, a Talijansku školu mode i dizajna Callegari završila je u Labinu - smjer projektant unutrašnjih prostora i od tada se usporedo bavi  dizajnom interijera i glazbom.
        Od 2012.g. posvećuje se glazbenoj karijeri, te kao kantautorica i gitaristica dvojca "The Blondes" nastupa na mnogobrojnim festivalima i manifestacijama u zemlji i inozemstvu.

         Prva skulptura u gipsu, pod nazivom "Mr.White" nastala je 2020. i bila je izložena na skupnoj izložbi  KulArt KulKarneval u Lovranu,  projekt udruge "Interval" u sklopu EPK "27 susjedstava".     Pozitivne kritike i poticaji motivirali su Emanuelu na daljnje stvaranje i razvijanje umjetničkog talenta. 

        Serijom radova pod nazivom "Ethno" autorica povezuje tehniku gipsa s omiljenim elementom, motivom čipke, te  na taj način pokušava sačuvati dio tradicije od zaborava.

        Do sada nije imala samostalne izložbe.

        Od 2009. živi i stvara u Lovranu. 

        Više...

         

Nensi Benazić

        rođena je u Puli, a sada živi u Matuljima. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci završila je dva smjera: Slikarstvo i  Primjenjenu grafiku.

        Preddiplomski studij završava  2012., a diplomira 2014. sa temom: Festival mitova i legendi "Legendfest" koji se održava svake godine u Pićnu.

        Već nakon prve godine studija kao zapaženi talent dobiva stipendiju Istarske županije.

        Tjekom studija sudjeluje na nekoliko izložbi: 2009. i 2010. u crkvici Sv. Stjepana u Labinu, na grupnoj izložbi mladih umjetnika Labin Art Republike te u izradi izložbe sa udrugom "Spirit" u Rijeci 2009.

        Na studentskoj kreativnoj radionici studenata iz cijele Hrvatske Cropak 2012. osvaja prvo mjesto.

        Svoj kreativni talent usmjerava u likovni rad, grafički dizajn i  ilustriranje knjiga.  

        Više...

         

Željka Lipovac Lokmer

        rođena u Sungeru, Općina Mrkopalj, odlazi živjeti u Rijeku gdje završava Građevinski fakultet i postaje poznata i priznata arhitektica.

        Posvećena poslu i obitelji, svoje likovne uratke i skice te trenutne impresije i usputne zanose zabilježene na komadićima papira odlaže u ladice.

        Odlaskom u mirovinu 2014., otvara ladice svog djetinjstva i posvećuje se svojim radovima.       

        Izlaže na međunarodnom foto-literarno-likovnom natječaju „Učka mi se...“ 2017. i osvoaja 3. nagradu za pjesmu „Učkarski oblak“.

        Drugu zbirku pjesama  „U gnjizdu goranskog vitra“ 2018. , obogaćuje svojim slikarskim radovima.     

        Do sada je imala je četiri samostalne izložbe: u Mrkoplju (Dom kulture), Rijeci (Gradska čitaonica Trsat i Društvo Gorana) i Zagrebu (Matica Hrvatska), te grupne izložbe „4. Art Fest“ u Domu kulture u Mrkoplju i Restoranu „Municipium“ u Rijeci. 

        Više....

  

Otvorenje BOJE KARNEVALA
bottom of page