top of page
Obiteljska priča - Umjetnost u genima obitelji Mudrinić

Ovom izložbom obuhvaćeno je nekoliko generacija obitelji Mudrinić čiji je zajednički nazivnik poriv za likovnim izražavanjem.

Priča seže u drugu polovinu 19. st. kad Ljuba Mudrinić, učiteljica i ravnateljica škole u Bjelovaru, svoj bogati crtački talent koristi u didaktičke svrhe. U obiteljskom nasljeđu sačuvani su njezini radovi iz 1874. godine. Vlastoručno je minucioznim crtežima ilustrirala krasopisom ispisanu "Početnicu praktične lučbe" I. Berthelda. Opisno, a ujedno esecijalno u edukativne svrhe crteži nadopunjuju tekst, omogućujući zorno praćenje sadržaja iz početnice za kemiju.
Izuzetnom vještinom u sustavno koncipiranoj svesci "Kako naučiti risati"  koncizno ocrtava pojedine elemente koji služe korisniku za vježbu usvajanja znanja crtanja.


Ljuba Mudrinić se također okušala u kartografiji, gdje je precizno s individualnom stilistikom izradila (još uvijek sačuvanu) zemljopisnu kartu Austrije.

 

Kontinuitet u ilustriranju knjiga nastavlja njezin sin Branko Mudrinić. U stručnom časopisu "Gimnastikon" čiji je glavni urednik pod pseudonimom B. Mudri izrađuje brojne precizno izvedene crteže iz svih područja fiskulture. Crteže i note gimnastičkih i ritmičkih kompozicija sastavlja specijalnom metodom. Neke od njih su uglazbili kompozitori, a vježbe su se provodile na srednjoškolskom igralištu i na sletovima u Zagrebu i Pragu.


Njegov interes za slikarstvo očituje se u vještom kopiranju raznih originala što mu je omogućilo da vlastite slike izrađuje zavidnom vještinom.


Došavši u Podsused u blizini Zagreba nastaje serija "Susedgrad". Branko za amatera vješto stvara pejzaže iz Susedgradske okolice. Tonski i kompozicijski njegove slike odražavaju toplu atmosferu krajolika. U crtežima linijom naglašava volumen koji potencira blagim sjenčanjem. Izuzetno pogađa anatomiju, a u portretu s par linija pogađa osobnost.

Ugledavši se u oca Branka, sin Danko Mudrinić od rane mladosti iz hobija  se bavi slikarstvom. Teme su mu pejzaži, vaze s cvijećem i portreti u kojima stiče iskustvo u slikanju. Nakon perioda apstinencije zbog posla, u kasnijoj fazi života (nakon odlaska u mirovinu) ponovo se posvećuje slikanju.


Potaknut slikarskom školom američkog slikara Bob Rossa ponovno uživa u istraživanju-vježbanju slikanja pejzaža. Trudeći se da postigne atmosferu krajolika vješto stvara ugođaje obasjane svjetlom koje igra značajnu ulogu. Kamene stijene i stabla radi u reljefnoj tehnici naglašavajući njihovu strukturu.


U sumarnim crtežima razigranom linijom u obliku slova S i M sugerira pokret i uspostavlja dijalog među likovima.

Očevim stopama slikarsku djelatnost nastavlja kćerka Snježana Boyd. Pod utjecajem oca tijekom čitavog djetinstva oduševljeno je prakticirala razne tehnike slikanja. Najviše se zadržala na crtežu koji joj je postao osnovno sredstvo izražavanja. Linearnim načinom gradi kompozicije u kojima se predmeti i prostor ritmički raščlanjuju kao izraz univerzalne kauzalnosti. Gradi nadrealne prizore naglašene narativnosti i simboličnosti  koji nošeni intezitetom vizije bivaju preobraženi u stanje više stvarnosti.

 


U okviru figuracije slojeva sjećanja i podsvijesti stvara originalnu verziju fantastičnog realizma. Stvara magične i nadrealne prizore naglašena pokreta i suptilnih vibracija. Česta tema su joj stiliziran svijet glazbe, ptica, ameba i raznih mikroorganizama koji u srazu sa svijetom udaljenih planeta sjedinjuju svemirski bezdan. U linearno istaknutoj mrežastoj strukturi prostora javljaju se energetske silnice koje povezuju cjelokupni Univerzum. Virtuoznim crtežom, često filigranskim, uprizoruje nadstvaran svijet geometrijskih i organskih oblika.

 

mr.sc. Željko Čurčić

 

Biografije

Ljuba Mudrinić ( / - 1918.)

rođena u Zagrebu (godina nepoznata), pod djevojačkim imenom Amalija Podolšak (kasnije mijenja ime u Ljuba). Mladost provodi s roditeljima u Garešnici, a potom seli u Bjelovar gdje se zapošljava kao učiteljica u školi. Po pričanju, bila je prva žena ravnateljica škole. Udala se za Nikolu Mudrinić (bilježnik) 1893. godine s kojim je imala dva sina, Milutin i Branko.

Ilustracijama se počela baviti vrlo mlada, a radeći u svojoj profesiji izrađivala ih je u edukativne svrhe.  

 

Dr. Branko Mudrinić (1900. - 1957.)

​Rođen u Dubravi (kotar Čazma), djetinjstvo provodi u Bjelovaru. Član i učitelj Hrvatskih sokola, nastavnik tjelesne kulture u II. klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, privatni liječnik u Zagrebu i Podsusedu. 1924. godine osniva i uređuje časopis “Gimnastikon” (kasnije pod nazivom “Telesna kultura”) koji izlazi 16 godina. Po odlasku u mirovinu seli u Volosko (Opatija) gdje obavlja lječničku praksu pro bono.  U mladosti izlaže i prodaje slike, a kasnije se uz ostale profesije bavi ilustriranjem časopisa i slikarstvom. 

 

Danko Mudrinić (1929. - 2016.)

​rođen u Zagrebu, gdje završava klasičnu gimnaziju. Iz Zagreba seli u Podsused, a zatim u Zaprešić. Odustaje od medicinskog fakulteta i muzičke akademije jer postaje popularan muzičar te osniva svoj bend. 1957. seli u Volosko (Opatija), nastavlja muzičku karijeru i zapošljava se u Općini Opatija gdje vrši funkciju tajnika općine do mirovine. U kasnijim godinama seli u Rukavac (Matulji).  Slikarstvo iz hobija u mirovini pretvara u “dodatnu zaradu”. 2006. godine izlaže na međunarodnom natjecanju.

 

​Snježana Boyd - Žana​

rođena 1958. godine u Zaprešiću pod djevojačkim prezimenom Mudrinić, od ranog djetinjstva živi u Opatiji gdje završava Opću Gimnaziju. Kao poklonik cjeloživotnog učenja, usavršava se u područjima informatike i ekonomije, proučava psihologiju, sociologiju, medicinu, astrologiju, kvantnu fiziku i alternativna područja. Privatna poduzetnica od 1990. godine (računovodstvo i poslovno savjetovanje i treniranje). Osnivačica Udruge Ex Tempore Volosko za aktivnosti u umjetnosti i kulturi, Opatija

U svijetu slikarstva od 2016. godine, nakon godinu dana stvaralaštva postavlja prvu samostalnu izložbu u Rijeci, otvara galeriju-atelijer, debitira na Međunarodnom likovnom natječaju “Mandrać” i odnosi 1. nagradu u Općoj skupini. Izlaže na pet grupnih izložbi, sudjeluje u humanitarnim akcijama (prodaja/aukcija slika), a drugu samostalnu izložbu postavlja 2018. godine u svojoj galeriji. Njeni radovi nalaze se u mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

bottom of page