top of page
mandrac-2017_A3.jpg

U nedjelju, 25.08.2019. za vrijeme trajanja ovogodišnjeg "Mandraća" izložba se može posjetiti od 12,00 do 22,00 sata.

Kontakt za posjete u ostalim terminima:

+385 91 26 08 111

ulaz slobodan

24.08.2019.-15.09.2019.

 

Joint exhibition

Georgette Yvette Ponté

Snježana Boyd Žana

Nikica Karas

The winners of Mandrach 2017.

 

opening 24.08.19. -  20,00 hours

Working hours: Monday-Saturday

10,30-13,00 h & 19,30-22,00 h

 

 

Sunday, 25.08.2019. - on the day of this year's competition "Mandrach" the gallery will be open 12,00 - 22,00 hours.

 

Contact for visit in other periods:

+385 91 26 08 111
free entry

Međunarodni likovni natječaj "Mandrać" tradicionalno se održava svake godine u vološćanskoj lučici (Opatija)  gdje svoje radove izlaže veliki broj umjetnika iz zemlje i inozemstva. Utemeljitelj ove manifestacije je akademski slikar Claudio Frank koji živi i radi u Voloskom. 

 

32. Međunarodni likovni natječaj "Mandrać 2017" bio je posvećen velikom hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću (geofizičar, seizmolog, meteorolog), rođenom prije 160 godina u Voloskom. Na natjecanju je sudjelovalo 155 umjetnika iz zemlje i inozemstva koji su uličice, stepeništa i lučicu pretvorili u galeriju na otvorenom,  a održao se pod organizacijom Hrvatskog Muzeja Turizma Opatija, uz ocjenjivački sud u sastavu: Claudio Frank, akademski slikar, Brigita Jenko, povjesničarka umjetnosti (Slovenija) i Margita Cvijetinović, povjesničarka umjetnosti (Rijeka).

Mandrać 2017              više....

x_2017.prva_nagrada_u_prof.skupini_Mandr

Naziv: "Andrija Mohorovičić"

1.Nagrada u profesionalnoj skupini

Georgette Yvette Ponté magistrirala je kiparstvo 2014.godine na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Peruška Bogdanića. Članica je HDLU-Rijeka. Do sada je imala dvije samostalne izložbe u galeriji Antuna Augustinčića (Klanjec) i 19 skupnih izložbi. Sudjelovala je na umjetničkoj rezidenciji Glo Art u Belgiji, a nedavno je otvorila svoj atelijer u centru Rijeke.  

Dobitnica je više likovnih međunarodnih nagrada od kojih izdvaja:

2016. i 2017.,   31. i 32. Međunarodni likovni natječaj Mandrać, Volosko, Opatija, 1. nagrada u profesionalnoj skupini

2018.,  Pul Kaštela 2018., Trsat (Rijeka), 1. nagrada za najbolji akademski rad

2018.,  15. Međunarodna umjetnička kolonija Kostrena, 1. nagrada za gotovi rad u profesionalnoj skupini.

 

 „Na čvrstim temeljima klasičnog figuralnog stvaralaštva gradi u vlastitom smjeru.“

Anamarija Stibilj Šajn lik.kritičarka

“Georgette svojim radom optužuje bezobzirnost suvremenih modno/medijskih estetskih imperativa.“ Davorin Vujčić dipl.povijes.umjetnosti kustos

 

“Ljepota i ružnoća jednako opstaju u tijelu-zato je ono za mene uvijek poseban motiv.” G.Y.Ponté

više...

Moho-dobra slika.jpg

Naziv: "Moho sloj"

1.Nagrada u općoj skupini

 

Snježana Boyd Žana rođena 1958. godine u Zaprešiću, od ranog djetinjstva živi u Opatiji gdje završava Opću Gimnaziju. Kao poklonik cjeloživotnog učenja, usavršava se u područjima informatike i ekonomije, proučava psihologiju, sociologiju, medicinu, astrologiju, kvantnu fiziku i alternativna područja. Privatna poduzetnica od 1990. godine i predsjednica Udruge Ex Tempore Volosko za aktivnosti u umjetnosti i kulturi, Opatija. Četvrta je generacija u nizu samoukih slikara, a u svijet slikarstva kreće tek 2016. godine. Nakon godinu dana stvaralaštva postavlja prvu samostalnu izložbu u Rijeci, otvara galeriju-atelijer, debitira na Međunarodnom likovnom natječaju “Mandrać” i odnosi 1. nagradu u Općoj skupini. Održala je 4 samostalne izložbe i sudjelovala na 7 skupnih izložbi.  

 

“Linearnim načinom gradi kompozicije u kojima se predmeti i prostor ritmički raščlanjuju kao izraz univerzalne kauzalnosti.   mr.sc. Željko Čurčić

 

“U ovom momentu, njene radove ne mogu sa sigurnošću svrstati ni u jedan pravac. Ono što mogu sa sigurnošću reći, na svjetskom su nivou.” Claudio Frank, akademski slikar

"Od svih umjetnika najkreativniji je Svemir." Snježana Boyd Žana

više...

Guidelines, 100x70cm.jpg

Naziv: "Smjernice"

1.Nagrada za najbolju fotografiju

 

Nikica Karas rođen je u 1986. godine u Rijeci. Gotovo čitav život živi u Opatiji gdje je završio gimnaziju Eugena Kumičića i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Predsjednik je Kulturno-umjetničke udruge Akt iz Opatije. Često putuje, a desetak i više godina intenzivno se bavi fotografijom, ali i videom, performansom, glazbom, dizajnom nakita, grafičkim dizajnom, umjetničkom instalacijom, land artom, pisanjem - jednom riječju - multimedijom. Bavi se i organizacijom kulturno - zabavnih manifestacija: partya, koncerata i izložbi. Autor je party serijala kao što su Back to P.L.U.R., Discopatia i festivala M. E. R. D. A.

Održao je četiri samostalne izložbe, a sudjelovao je na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.  

Dobitnik je nekoliko nagrada:

2012., "Papworth Trust's 2012 photography competition", Ujedinjeno Kraljevstvo, osvojio je 4. mjesto u kategoriji starijih od 16 godina

2015., 30. Međunarodni likovni natječaj “Mandrać”, 2.nagrada u općoj skupini (digitalna fotografija)

2017.,  32. Međunarodni likovni natječaju “Mandrać”, 1. nagrada u kategoriji fotografija.

​​

više...

OTVORENJE IZLOŽBE

Na izložbi su govorili i inicijatori Međunarodnog likovnog natječaja "Mandrać", Zajednica talijana Opatija koju je predstavljala predsjednica Sonja Kalafatović i akademski slikar Claudio Frank.

O izložbi je govorio kustos galerije mr.sc. Željko Čurčić.

Nikica Karas svojim performansom oduševio publiku na čije traženje je isti ponovio, a neki su i zaplesali.

Nikica Karas

"Primal Sound Waves

& Future Light Vision"

O RADOVIMA:

GEORGETTE YVETTE PONTE

 

AKTOVI

U radovima Georgette Yvette Ponte prikazan je snažan osjećaj nemira i traženja indentiteta. Aktovi žena bez lica ne otkrivaju njihov indentitet, već se samo osjeća njihov nemir kroz crnu boju i treperave poteze. Tijelo prikazuje kao medij za izražavanje različitih ljudskih osjećaja jer želi tijelu vratiti nekadašnji dignitet.

Ovim ciklusom izbjegava svaku sugestiju i posvećuje se formalnom izažavanju ( bez lica žene, bez njenog pogleda kojim bi stvorila kontakt s promatračem, jer kako i sama autorica kaže: „ Udovi i glava nisu potrebni da bi prikazala ljepotu tijela. „

 

APSTRAKCIJA

Svojim recentnim apstraktnim radovima, kojima prikazuje osjećaj, autorica ostavlja gledatelju da sam nasluti / osjeti što je na slici. Za nekoga je to pejzaž, za nekoga otkrivanje nekog drugog osjećaja ili događaja.

 

 

SNJEŽANA BOYD ŽANA

Svjesna da slike koje nas okružuju utječu na našu podsvjet, naš razvoj, sklonosti unutarnjem razvoju, odabiru načina na koji živimo i utjecaj koji širimo, stvara radove koji odišu pozitivnom energijom, porukama i simbolima.

Prikazuje bogatstvo dubine duše i beskraja koji nas okružuje

i poručuje: „ Pozitivna stanja su neograničena, pružaju mogućnost novih kretanja i stvaranja - osim ako mi sami drugačije ne odlučimo.

 

U okviru figuracije slojeva sjećanja i podsvijesti stvara originalnu verziju fantastičnog realizma.

Linearnim načinom gradi kompozicije u kojima se predmeti i prostor ritmički raščlanjuju kao izraz univerzalne kauzalnosti.

Virtuoznim crtežom, često filigranskim, uprizoruje nadstvaran svijet geometrijskih i organskih oblika. “

 

 

NIKICA KARAS

Kod nove kratke serije crno-bijelih fotografija s čijim sam se nazivima autor poigrao iz nikakvog posebnog razloga i nazvao ih „Škrilje“, „Ulje“ i „Bilje“ istaknuo je prolaznost čak i guste materije kamena koju je načeo zub vremena pod čijim se stiskom mrvi u prašinu, a naizgled črvsta struktura, raspada se na komadiće

To je spoj kontradiktornosti (gotovo) svih bića, stvari i pojava u ovoj dimenziji.

 

Fotografijom „ULJE“ autor ukazuje na negativna stanja u društvu u kojem se nalazimo (hladno, smrznuto, nepokretno, inertno).

 

Polumrtvi komfort prošaran mikro valovima.

 

Fotografija „Bilje“ prikazuje suhe i odavno umrle biljke koje, iako lagano pognutih glava, ponosito i uspravno stoje. Bacaju sjenu na Zemlju Majku iz koje će isklijati novo sjeme koje su ispustile prije toga. Hoće li sjeme isklijati iz te sjene? Što se dogodilo prije – sjena ili sjeme? – autor postavlja pitanje i odgovara: „Poslije svake kiše zasja sunce.“

 

 

AUTORI O POBJENIČKOM RADU:

 

GEORGETTE YVETTE PONTE

O radu "Mohorovičić"

Svaka stranica je dimenzije 100x100.

Akril na medijapanu. Na svakoj plohi je naslikan Mohorovičić u drugom stilu i bojama. Pošto je Mohorovičić bio izniman znanstvenik htjela sam ga prezentirati u drugačijem svijetlu ne kao dosadna ploha koja se objesi na zid več sam htjela dati tromedizionalnu priču te spojiti slikarstvo i skulpturu, te dati neki novi oblik.

Uvijek težim inovaciji.

 

SNJEŽANA BOYD ŽANA

SLIKA “Moho sloj” (dimenzije 70*100, tuš i tinta na papiru) inspirirana je spomenikom Andriji Mohorovičiću. Slojevi djeluju kao da se gibaju u harmoničnom ritmu koji usklađuje suživot 4 elementa: vatra, zemlja, voda, zrak. Kreću od vatrenog središta planete Zemlje iz kojeg se rađaju živi organizimi, preko vodenog sloja bogatog florom i faunom, do zračnog Svemira u kojem su suživot harmonizirali svjetlost i tama (noć i dan).

 

NIKICA KARAS

Pobjedničku fotografiju Mandraća 2017 „Smjernice“ (dimenzije 70*100, digitalna fotografija, print na platnu) vidim kao zamagljeni, težinom izbora i iluzije zasljepljeni pogled na kaos bezbroja mogućnosti. Svaka „smjernica“ pokazuje svoj smjer – odabir – kojim putem krenuti?! Krivim ili pravim?! A što su li uopće krivi ili pravi put?!