Dobro nam došli dragi posjetitelji.

Dođite u prekrasnu Opatiju, posjetite Volosko.

 

Vaša će šetnja postati vremeplov koji će vas odvesti na putovanje na kojem ćete doživjeti dio velike povjesti: od arhitekture XVI. st. do suvremene umjetnosti.

Da bi se stvorila velika djela nije potreban veliki prostor.

Naše malo Volosko bogatog sadržaja vas očekuje.

Jednom davno, u XVI. st., netko je zapisao da postoji Volosko.

Kasnogotičku crkvicu Sv.Rok  okružili su krovovi primorskih kuća, stvarajući primorsko naselje u dubokom zagrljaju Kvarnerskog zaljeva.

 

U XVIII. st. nad staru jezgru nadvila su se dva tornja barokne crkva Sv.Ane u kojoj se nalazi secesijska kapela s oltarom.

 

Gospodarski razvijeno naselje (ribarstvo, pomorstvo, borodogradnja i trgovina) širilo se izgradnjom klasicističkih kuća i vila kapetana i brodovlasnika. 

Uz samostalno naselje Volosko raslo je i razvijalo se morsko lječilište Opatija, pa je u jednom dijelu XX. st. egzistiralo i pod nazivom Volosko-Opatija.

Pripajanjem Opatiji koja je u međuvremenu dobila status grada, Volosko je izgubilo svoje mjesto u popisu samostalnih naselja i na zemljopisnoj karti, ali nije izgubilo svoj identitet, miris prošlosti, čarobnu slikovitost primorskog mjesta, osjećaj mirnoće i zaštite u prolazima i malim ulicama, romantičnu luku i pogled na Kvarnerski zaljev koji mami uzdah. 

Svojim ozračjem, Volosko je oduvijek inspiriralo mnoge umjetnike. U Voloskom se tradicionalno ljeti održava značajni Međunarodni likovni natječaj slikara "Mandrać" koji okuplja umjetnike i posjetioce iz cijelog svijeta.

 

 

Pod starim vološćanskim krovovima, ispred crkve Sv.Ane, svoje su utočište pronašli naši lokalni umjetnici.

 

Vječiti stražari, dva crkvena tornja, čuvaju njihova inspirativna djela koja krase izloge galerija-atelijera, zidove domova posjetitelja i ostavljaju trag u sjećanjima prolaznika.

Snježana Boyd Žana

Galerije-atelijeri u Voloskom

Galerija -Atelijer Žana- Boyd

 

Vision Team Art Office - Snježana Boyd - Žana

Galerie-Atelier Claudio Frank

Galerija-Atelier Lorena Žuvić

Galerija Antikvarijat Gal - Gordan Ivica

Modus 36 - Rene Diaman

 

1/1

Ova web stranica koristi osnovne kolačiće za održavanje funkcionalnosti. Korištenjem ovih stranica prihvaćate njihovu upotrebu.

Politika privatnosti i kolačići.

This website uses basic cookies in order to be functional . By using this website you accept their use.

Privacy Policy and cookies.

© 2018 by Snježana Boyd - Žana. Sva prava zadržana.

Udruga "Ex Tempore Volosko"

Sjedište: Opatija, Ul. Andrije Štangera 19      RNO: 0262000  MBR: 0413642   OIB: 36238028291