top of page

Dobro nam došli dragi posjetitelji.

Dođite u prekrasnu Opatiju, posjetite Volosko.

 

Vaša će šetnja postati vremeplov koji će vas odvesti na putovanje na kojem ćete doživjeti dio velike povjesti: od arhitekture XVI. st. do suvremene umjetnosti.

Da bi se stvorila velika djela nije potreban veliki prostor.

Naše malo Volosko bogatog sadržaja vas očekuje.

rsz_1volosko_m17-1.jpg

Jednom davno, u XVI. st., netko je zapisao da postoji Volosko.

Kasnogotičku crkvicu Sv.Rok  okružili su krovovi primorskih kuća, stvarajući primorsko naselje u dubokom zagrljaju Kvarnerskog zaljeva.

 

U XVIII. st. nad staru jezgru nadvila su se dva tornja barokne crkva Sv.Ane u kojoj se nalazi secesijska kapela s oltarom.

 

Gospodarski razvijeno naselje (ribarstvo, pomorstvo, borodogradnja i trgovina) širilo se izgradnjom klasicističkih kuća i vila kapetana i brodovlasnika. 

Uz samostalno naselje Volosko raslo je i razvijalo se morsko lječilište Opatija, pa je u jednom dijelu XX. st. egzistiralo i pod nazivom Volosko-Opatija.

Pripajanjem Opatiji koja je u međuvremenu dobila status grada, Volosko je izgubilo svoje mjesto u popisu samostalnih naselja i na zemljopisnoj karti, ali nije izgubilo svoj identitet, miris prošlosti, čarobnu slikovitost primorskog mjesta, osjećaj mirnoće i zaštite u prolazima i malim ulicama, romantičnu luku i pogled na Kvarnerski zaljev koji mami uzdah. 

Svojim ozračjem, Volosko je oduvijek inspiriralo mnoge umjetnike. U Voloskom se tradicionalno ljeti održava značajni Međunarodni likovni natječaj slikara "Mandrać" koji okuplja umjetnike i posjetioce iz cijelog svijeta.

 

 

Pod starim vološćanskim krovovima, ispred crkve Sv.Ane, svoje su utočište pronašli naši lokalni umjetnici.

 

Vječiti stražari, dva crkvena tornja, čuvaju njihova inspirativna djela koja krase izloge galerija-atelijera, zidove domova posjetitelja i ostavljaju trag u sjećanjima prolaznika.

Snježana Boyd Žana

Galerije-atelijeri u Voloskom

Galerija -Atelijer Žana- Boyd

 

Vision Team Art Office - Snježana Boyd - Žana

Galerie-Atelier Claudio Frank

Galerija-Atelier Lorena Žuvić

Galerija Antikvarijat Gal - Gordan Ivica

Modus 36 - Rene Diaman

 

Volosko
press to zoom
Volosko
press to zoom
Volosko-Mandrać 2017
press to zoom
Volosko
press to zoom
Lungo Mare
press to zoom
Volosko
press to zoom
Lungo Mare
press to zoom
rsz_palm_and_rose
press to zoom
1/1
bottom of page