top of page
4A-Za Davora - Kroki 2-17.jpg

JAZZ vs JAZZ

Zajednička izložba

slika i umjetničkih fotografija

Željko Čurčić & Davor Hrvoj

12-2 dr_lonnie_smith_rovinj_10_6_11.jpg

Željko Čurčić

 

rođen je 1955. godine u Zagrebu gdje, nakon završenog studija povijesti umjetnosti i sociologije te postdiplomskog studija iz informacijskih znanosti, radi kao viši stručni savjetnik u LZ "Miroslav Krleža". Slikanjem se bavi od gimnazijskih dana. Do sada je imao više samostalnih izložbi, sudjelovao je u više grupnih izložbi i u radu likovnih kolonija. bio je član likovne zajednice "Zagreb". Slike mu se nalaze u zbirci "Bauer", galeriji umjetnina u Vukovaru i mnogim privatnim zbirkama.

Popis samostalnih izložbi:

-RO "Josip Kraš", Zagreb,1985. godine

-RO "Slavija Lloyd", Zagreb, 1985. godine

-RO "ŽTP-Dom želježničara", Zagreb, 1986. godine

-Galerija "Dars", Zagreb, 1987. godine

-RO PTT"Gradski telefon" Zagreb, 1988. godine

- Zagrebačka banka, Zagreb, 1988, godine

-"Palainovka", Zagreb, 1988. godine

-RO "Chromos-metal", Zagreb, 1988. godine

-Knjižnice grada Zagreba: Knežija, 2017.godine;

-Voltino, 2018.godine;

-Jelkovec, 2018.godine;

-"Bogdan Ogrizović", 2018. godine,

-"Ante Kovačić" (Zaprešić), 2018. godine,

-Podsused, 2018.godine

3-3

Davor Hrvoj

 

Davor Hrvoj rođen je 17. srpnja 1960. u Zagrebu gdje je završio srednju školu i studirao na Fakultetu za fizičku kulturu, nastavni smjer. Kao slobodni novinar stalni je član Hrvatskog novinarskog društva u kojem je član Novinarskog vijeća časti, te Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Još kao srednjoškolac počeo je održavati slušaonice na temu rock glazbe, a poslije i na temu jazza. Posebice su zapažene bile jazz tribine što ih je održavao u staroj zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Marulićevom trgu.

Novinarstvom se počeo baviti sredinom 1980-ih kao suradnik emisije Jazz štand Radija 101, koju je od kraja osamdesetih samostalno uređivao i vodio. Krajem 1980-ih počeo je raditi kao suradnik na Hrvatskom radiju. Od 1993. je autor i voditelj emisije Vrijeme za jazz na III programu Hrvatskoga radija, od 2013. autor je i voditelj emisije Cro-jazz na III programu Hrvatskoga radija, a od 2003. do 2006. bio je autor i voditelj emisije Po vašem izboru - Hrvatski jazz na I programu Hrvatskoga radija. Osim toga, povremeno je bio autor mnogobrojnih emisija na Hrvatskom radiju, među ostalima Euroradio Jazz, Glazba vremena - jazz i Ključevi stoljeća, te je vodio izravne radijske prijenose koncerata. Svojim je prilozima surađivao u emisijama Zvjezdana prašina, Svijet glazbe, Vrijeme za glazbu, U dosluhu, Glazba do ponoći, Jutarnja kronika i Sedam dana glazbe. Bio je suradnik u raznim emisijama na Hrvatskoj televiziji, među ostalima Mjesečina, Planet glazba, Kratki susreti, Gradski ritam, Nulti sat, Sada o nekada i seriji dokumentarnih filmova pod nazivom Jazz za početnike. Od 1998. novinar je i voditelj emisije Vrijeme je za jazz, a od 2017. novinar u emisiji Svijet jazza, obje na Hrvatskoj televiziji.

3-1-Billy Cobham.JPG

 

U novinama je počeo objavljivati 1990., najprije u listu Oko, a poslije i u Jutarnjem listu, Vijencu, Zarezu, Hrvatskoj reviji, Statusu, Fokusu, IQ-u, KOOX-u, Mega Muzici, Croatia Reviewu, Metropolitanu, Gloriji, Mega Muzici, INZG-u, Luxury Livingu i drugima. Trenutno objavljuje za dnevne novine Novi list, te časopise Cantus (u kojem je godinama bio urednik za jazz i popularnu glazbu, a od lipnja 2006. do listopada 2012. bio je glavni urednik i urednik za fotografiju), WAM, Hi-Fi i druge.

Urednik je Hrvatskog jazz portala (jazz.hr), a od 2007. do 2012. i Web stranice Hrvatskog društva skladatelja (hds.hr), što ih je pokrenulo Hrvatsko društvo skladatelja, te suradnik web portala Soundguardian, Muzika.hr, Ravno do dna i Barikada.com.

Bio je suradnik - autor članaka o jazz glazbi i fotografija - u Zagrebačkom leksikonu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža objavljenom 2006. u dva sveska. Sudjelovao je na znanstvenom skupu “Hrvatska glazba u 20. stoljeću”, u organizaciji Matice hrvatske, kao nositelj tematske cjeline o jazz glazbi, te kao autor izlaganja “Jazz u Hrvatskoj - skica za povijest” koje je objavljeno u zborniku Hrvatska glazba u XX. stoljeću (Matica hrvatska, 2009.) Autor je članka o hrvatskom jazzu, koji je napisao za Grove Music/Oxford Music Online. Za nacionalni dodatak velikoj ilustriranoj enciklopediji “Glazba”, britanskog izdavača Dorling Kindersleyja, koji je u hrvatskom prijevodu objavila Mozaik knjiga, napisao je tekst o jazzu i bluesu u Hrvatskoj, uz koji su objavljene i fotografije koje je sam snimio.

 

Povremeno održava predavanja o jazzu za učenike viših razreda osmogodišnje škole i srednjoškolce u školama ili knjižnicama u Hrvatskoj, između ostalih i onima koje imaju Jazz kutak u okviru Američkog kutka, te za studente u okviru glazbene radionice Jazz Lab u dvorani MM zagrebačkoga studentskog centra..

Bio je član međunarodnog žirija za dodjelu Europske jazz nagrade (European Jazz Prize), član međunarodnog žirija na međunarodnom natjecanju mladih jazz glazbenika Jazz Juniors u Krakovu te član umjetničkog vijeća međunarodnog projekta Hitch of Music Exchange. Član je ekspertne komisije za Glazbenu nagradu Porin Hrvatske glazbene unije. Član je povjerenstva za godišnje nagrade Hrvatskog društva skladatelja.

Bio je član Kulturnog vijeća za glazbenu djelatnost Grada Zagreba i član Kulturnog vijeća Grada Siska, a trenutno je podpredsjednik Kulturnog vijeća za glazbenu i glazbeno-scensku umjetnost Grada Rijeke.

Dobitnik je Posebne plakete Hrvatskih blues snaga za dugogodišnje sustavno promicanje i promoviranje blues glazbe koja mu je dodijeljena 2010. godine. Odlukom Ministra kulture Republike Poljske 2015. je odlikovan Ordenom časti za zasluge u promicanju poljske kulture.

Umjetnički je voditelj jazz manifestacija koje organizira Hrvatsko društvo skladatelja (festivali: Jazz.hr/jesen i Jazz.hr/proljeće, te ciklus koncerata Jazz.hr). Član je Programskog odbora Muzičkog biennala Zagreb. Voditelj je projekta Jazz lab Hrvatske glazbene mladeži.

 

Uz članke, u spomenutim novinama i časopisima, te na web stranicama, objavljuje i fotografije. Kao autor fotografija - portreta jazz glazbenika - sudjelovao je na kolektivnim izložbama u Zagrebu (Europski dom, ZeKaeM, Teatar &TD Studentskoga centra, Sajam glazbe na Zagrebačkom Velesajmu, Galerija Klovićevi dvori, predvorje kina Studentskoga centra, Galerija na otvorenom - ispred Vip centra u Gajevoj 2 b), te samostalnim izložbama u Zagrebu (Klub Gjuro II, KD Lisinski, Galerija Roland Planet, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Klub književnika, Jazz Club, Pod starim krovovima, Glazbena knjižara Rockmark, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, klub Boogie), Varaždinu (Galerija Garestin), Zadru (Gradska knjižnica Zadar, Hrvatsko narodno kazalište Zadar), Osijeku (Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek), Rijeci (Sveučilišna knjižnica Rijeka, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, FactoRI Bar), Slunju (Galerija Pučkog otvorenog učilišta), Sisku (Siscia Jazz Club, Foto galerija Siscia obscura), Rovinju (MMC Grada Rovinja), Poreču (Galerija Sinčić), Balama (lapidarij župne crkve Pohođenja Blažene djevice Marije Sv. Elizabeti, Konoba Kamene priče), Bjelovaru (Narodna knjižnica Petar Preradović), Koprivnici (Muzej grada Koprivnice, Intek Music Shop), Grožnjanu (Gradska galerija Fonticus), Slavonskom Brodu (Gradska knjižnica Slavonski Brod), Sarajevu (Gradska vijećnica, Club Monument), Ravne na Koroškem (Kulturni center Ravne), Rabu (Galerija Pik, Moderato Caffe), Križevcima (Multimedijalni i kulturni centar Klub Kulture) i Gliwicama (Kulturni centar Jazovia).

​Objavio je knjige “Jazz Reflections” (Radio 101, 2001.), “Jazz Connections” (Menart, 2010.) i “Jazz Vibrations” (Menart, 2011.) koje donose razgovore sa slavnim jazz glazbenicima i njihove fotografije, te “Život kao jam session, Boško Petrović - autobiografija” (Menart, 2012.) koju je napisao u suradnji s Boškom Petrovićem.

Do sada je intervjuirao slavne jazziste, među ostalima Georgea Bensona, Anthonyja Braxtona, Davea Brubecka, Garyja Burtona, Dona Byrona, Jamesa Cartera, Reginu Carter, Rona Cartera, Chicka Coreau, Ornettea Colemana, Arta Farmera, Bennyja Golsona, Johnnyja Griffina, Charliea Hadena, Jima Halla, Herbiea Hancocka, Ramseya Lewisa, Toma Harrella, Davea Hollanda, Freddiea Hubbarda, Bobbyja Hutchersona, Elvina Jonesa, Yusefa Lateefa, Abbey Lincoln, Charlesa Lloyda, Joea Lovana, Branforda Marsalisa, Wyntona Marsalisa, Bobbyja McFerrina, Pata Methenyja, Marcusa Millera, Davida Murraya, Jamesa Newtona, Joshuu Redmana, Dianne Reeves, Sonnyja Rollinsa, Pharoaha Sandersa, Carlu Bley, Dee Dee Bridgewater, Artura Sandovala, Mariju Schneider, Stanleya Clarkea, Johna Scofielda, Stanleya Jordana, Gregoryja Portera, Tonyja Scotta, Archiea Sheppa, Tootsa Thielemansa, McCoya Tynera, Randyja Westona, Cassandru Wilson, Reggiea Workmana i Joea Zawinula.

bottom of page